2018 sportkoncepció, sportegyesületek   

Egyesület neve, elérhetőségek:  Hajdúszoboszló Rhinoceros AFSE
  4200, Hajdúszoboszló, Bethlen u. 23. fszt. 1.
  Kiss László, elnök – +36-30/819-22-90

Fejlesztési elképzelések, létesítményfejlesztés:

  1. A Hajdúszoboszló Rhinoceros AFSE az elmúlt évek során többször, több fórumon (lakossági fórum 2016. március, facebook „2016-an a Gázlángért” oldal, nyílt levél a város vezetéséhez / http://szoboszlorhinos.hu/tisztelt-varosvezetes/ /) is jelezte elképzelését a város sportfejlesztésével kapcsolatban. Véleményünk szerint sportcélú beruházással újra lehetne éleszteni és visszaadni régi fényét a Gázláng-pályának, ami jelenlegi állapotában katasztrofális. Egy többfunkciós csarnok építése (megfelelő számú öltözővel), atlétikai pálya (futó-. dobó-kör) kialakítása, súlyemelőterem építése, homok- és salakpálya kialakítása, műfüves kispályák, olyan lehetőséget biztosítana, ahova a városban jelenleg meglévő 27 sportegyesület – gyakorlatilag – mindegyike helyet kaphatna edzés-lehetőség tekintetében.
  2. Emellett a kiszolgáló személyzettel munkahelyet is teremthetnénk (karbantartók, takarító- és őrszemélyzet stb.). A többfunkciós csarnok megépítése pedig a teremsportok népszerűsítésére adhatna lehetőséget sportrendezvények szervezésével. Január-februári időszakban – amikor 20-30%-on üzemel a helyi szállodák többsége – az ország más pontjairól, esetleg külföldről lehetne idecsábítani különböző sportágak, különböző csapatait, hogy nálunk edző-táborozzanak. Minden adott, hogy a város profitáljon belőle: autópálya-, vasútvonal-, repülőtér közelsége, termálvíz helyben, rengeteg szállás-lehetőség. Kardinális probléma egy ilyen beruházás esetén a parkolók kialakítása, illetve a megközelíthetőség. Kb. 100-150 autó parkolására adna területet a pálya és az Erkel Ferenc utca páros oldalának kertvégek közötti terület hasznosítása, mely megközelítésére javasolnánk a Hóvírág-Rezeda utcákon kialakítani és/vagy a Hőforrás-Gázláng utcákon.

Fejlesztési elképzelések, új sportág meghonosítása:

  • A legtöbb ötlet, ami ilyen témában születik, többnyire kizárólag a létesítményfejlesztésre koncentrál. Amit az alábbiakban ismertetni fogok, ahhoz is szükség lesz új sportlétesítményekre, viszont tartalommal is megtölti azt.
  • A javaslat a következő: a gázlángpályán létrehozandó sportközpontban komoly atlétikai utánpótlás képzést indítson a város. Ugyanis rengeteg olyan kisgyermek van, akinek nem mennek a klasszikus labdajátékok, vagy mert nincs hozzá tehetsége, vagy mert túlsúllyal küzd.
  • Ezek a fiatalok elvesznek a sport szempontjából, holott lehet, hogy kiváló atléta lehetne belőlük, mert egyébként gyorsak vagy erősek, vagy szerencsés esetben mindkettő egyszerre. Ahhoz, hogy valaki ezeket a sportágakat űzze, most Debrecenbe kellene járnia, ami komoly megterheléssel jár egy családnak és sokkal könnyebben kerül el majd az a fiatal városunkból, tovább csökkentve az amúgy is csökkenő lakosságszámot.
  • Ezért azt javasoljuk, hogy akár külön egyesületként, akár egy meglévő sportegyesületbe szakosztályként csatlakozva, de hozzunk létre atlétikai képzést. A városnak ebben támogatóként van óriási szerepe, egyfelől az alkalmas sportközpont létrehozásával, másfelől a felszerelés és az edzők kezdeti finanszírozásával.
  • Ezt az általános atlétikai képzést akár az iskolákat bevonva is ki lehetne terjeszteni, felméréseket készíteni a gyermekekről, így ők is és szüleik is könnyebben tudnának megfelelő sportágat választani.
  • Külön is kitérnék a túlsúlyos gyerekek helyzetére, ők ugyanis nem választhatnak túl sok sportág közül. Számukra jelenthetne fejlődési lehetőséget a nehézatlétika meghonosítása városunkban. Jelenleg ezen sportágak közül a súlyemelés érhető el, viszont ez a nagy múltra visszatekintő egyesület méltatlan körülmények között működik, és így nem tud lehetőséget adni a szélesebb rétegeknek.
  • Egy új Gázláng Atlétikai Centrumban viszont a súlyemelés mellett a nehézatléták – Súlylökők, Kalapácsvetők, Diszkoszvetők – is helyet kaphatnának, így biztosítva azon gyerekek sportolását, akik most kiszorulnak a különböző sportegyesületekből.
  • Ez természetesen nem kevés pénzbe kerül, de gyermekek százainak a sportolását és helyben maradását segíthetné elő.